Wi-Fi eller Bluetooth højttalere?

Wi-Fi eller Bluetooth hoejttaler

På det seneste har jeg gået og tænkt meget over at få nye højttalere til musik op herhjemme. Min hjemmebiograf er nu oppe at køre, med et solidt 5.1 setup, så jeg mangler noget nyt at nørde med. Derfor faldt ideen på højttalerne rundt om i huset. Dem jeg bruger nu, er mine gamle højttalere fra dengang jeg stadig boede hjemme. Derfor kunne de godt trænge til at blive skiftet ud med en trådløs opdatering, men der er mange ting at være opmærksom på, når der skal købes højttalere.

Nogle ting kunne være:

  • Bluetooth eller Wi-Fi
  • Formål
  • Kvalitet og pris

Først er det vigtigt at kende forskellen på de to. Derfor må du spørge dig selv:

Hvad er forskellen på Bluetooth og Wi-Fi?

Den største forskel er: med Bluetooth, streamer du musik fra din telefon til din højttaler. Med Wi-Fi streamer din højttaler musik via internettet eller din computer, via dit hjemmenetværk.

Du kan styre din Wi-Fi højttaler med din computer eller smartphone, så længe de bare kan nå routeren til dit hjemmenetværk. Hvis du tager telefonen eller går ind i et andet rum, fortsætter musikken med at spille, fordi højttaleren selv streamer musikken vi internettet, og kun styres af dine enheder.

Med en Bluetooth højttaler, bliver enheden du afspiller fra, nødt til at blive inden for en hvis radius, ellers afbrydes forbindelsen mellem de to. Denne afstand er typisk kun omkring 10 meter, og forkortes yderligere igennem vægge og andre genstande.

Bluetooth er simpelt og fleksibelt

Bluetooth laver en direkte forbindelse mellem streamingenheden (f.eks. din telefon) og højttaleren, hvor Wi-Fi højttalere kræver et netværk hele tiden. Det gør Bluetooth højttalere super transportable og nemme at have med på farten. Du kan for eksempel tage din Bluetooth højttaler med på tur på stranden, i skoven eller køreturen.Da de fleste Bluetooth højttalere er lavet med fokus på at være transportable, bruger de også ofte batteri, og nogle er vand- og smudsafvisende – du kan endda få helt vandtætte og flydende højttalere!

En stor ulempe ved Bluetooth er, at de to enheder ikke kan flyttes mere end 10 meter væk fra hinanden. Desuden, er lydkvaliteten af Bluetooth generelt heller ikke særligt god, da det almindelige Bluetooth-signal ikke streamer særligt hurtigt. Derfor udviklede man nye Bluetooth-protokoller, for at imødekomme den stigende efterspørgsel på bedre streamingkvalitet, nemlig:

Bluetooth hoejttaler

aptX® og Bluetooth 4.0

Disse teknologier kan, under de rette omstændigheder, levere næsten CD-lignende kvalitet, og Bluetooth 4.0 kan streame op til 30 meter væk.

Disse teknologier kan ofte findes i dyre, high-performance Bluetooth højttalere, og i dyre, high-performance Bluetooth hovedtelefoner.

Hvis du vil bruge denne teknologi, skal du også sikre dig, at begge enheder, altså både streamingenheden og højttaleren, understøtter aptX® eller Bluetooth 4.0.

Wi-Fi højttalere

Trådløse højttalersystemer tilbyder et kompakt alternativ eller supplement til traditionelle reciever-baserede lydsystemer, som f.eks. et anlæg med forstærker og cd-afspiller. Her har du det hele gemt i hver enkelt højttaler, og mange af de trådløse modeller, kan endda spille høj-kvalitets musikfiler eller streams.

Wi-Fi er desuden rygraden i et trådløst multi-rums lydsystem.

Trådløse multi-rums systemer kan afspille forskellige sange i forskellige rum, samtidigt. De kan også spille den samme sang i alle rum samtidigt. Du kan styre det hele fra din telefon eller computer, så længe du er forbundet til det samme Wi-Fi netværk, som dine højttalere er forbundet til.

De fleste trådløse lydsystemer er lukkede, hvilket betyder, at alle højttalere skal være af det samme mærke. Dette skyldes, at de højttalerne styres af en app, der er udviklet specielt af deres producent. Det betyder, at du f.eks. ikke kan styre eller spille musik fra en Bose- og en Sonos trådløs højttaler samtidigt. Nogle højttalere er dog udviklet til en fælles platform, så du kan styre dem sammen, uanset mærke. Dette system hedder DTS Play-Fi.

En ulempe ved Wi-Fi højttalere er, at de ikke er lige så transportable, som Bluetooth højttalere. De fleste kræver en fast strømtilførsel, og højttaleren skal altid have forbindelse til hjemmenetværket for at kunne fungere. Det betyder, at du relativt let kan flytte højttaleren rundt i huset, hvis du beslutter dig for, at flytte rundt, eller hvis den skal stå et andet sted, men du kan ikke tage den med på tur i skoven, på stranden eller i bilen.

Fordelen ved Wi-Fi er, at du ikke behøver at oprette forbindelse specifikt til højttaleren hele tiden, fordi du alligevel højst sandsynligt bruger dit Wi-Fi derhjemme i forvejen. Desuden streamer Wi-Fi højttalere langt højere lydkvalitet i forhold til Bluetooth højttalere. Ofte, bruger telefonen også meget strøm, når den skal streame via Bluetooth.

 

Wi-Fi hoejttaler

Bluetooth OG Wi-Fi

Nogle producenter af multi-rums lydsystemer har også Bluetooth som en funktion, hvilket betyder at du kan oprette forbindelse til højttaleren via begge muligheder. På denne måde streamer din Bluetooth enhed (f.eks. din telefon) til din højttaler, som derefter sender lyden ud til dine andre højttalere, via netværket. Det betyder, at gæster også kan oprette forbindelse til din højttaler, uden at behøve at skulle logge på dit hjemmenetværk. Det giver en større fleksibilitet i dit hjemmesetup.

Kvalitet og pris – og hvad skal jeg vælge?

Både med Bluetooth- og Wi-Fi højttalere hænger kvalitet og pris sammen. Du får simpelthen hvad du betaler for. Dermed ikke sagt, at man ikke kan gøre sig et godt køb, men hvis du vil have kvalitet, design og mange funktioner, må du også betale for det. Derfor må du se på hvilket formål du skal bruge højttaleren til.

Skal du f.eks. kun bruge højttaleren derhjemme, er det smart med et Wi-Fi system, fordi du får den bedste lydkvalitet og brugervenlighed. Desuden slipper du for at skulle oprette forbindelse til højttalerne hele tiden.

Hvis du gerne vil kunne bruge din højttaler på farten eller flytte den rundt i huset, og ikke vil være afhængig af en strømkilde eller et netværk hele tiden, skal du vælge en Bluetooth højttaler. Den er ofte mere praktisk at have med og kører på batteri. Desuden er Bluetooth højttalere ofte billigere, end at skulle investere i et helt Wi-Fi højttaler setup til hele huset.