En tidlig scanning er en scanning, der foretages meget tidligt i graviditeten. Scanningen kan faktisk foretages allerede efter 5 ugers graviditet. En tidlig scanning foretages for at finde ud af om graviditeten udvikler sig normalt. Ved en tidlig scanning kan man eksempelvis se om graviditeten er i livmoderen eller udenfor livmoderen.
Hvis du venter med at få gennemført den tidlige scanning til den 6. uge, så vil scanningen vise fosterets hjerte slå. Man kan faktisk se et hjerte, selvom fosteret kun er 2 mm langts. Man vil også kunne løfte sløret for om du venter tvillinger, fordi der så vil være 2 bankende hjerter. Det er dog kun 2% af alle graviditeter, der er tvillinger.
En tidlig scanning er en rørende oplevelse
For alle forældre, der venter et barn, er en tidlig scanning en stor og rørende oplevelse. Det er første gang, at du virkelig får lov til at se dit kommende barn. Det giver desuden en form for tryghed at se sit barns hjerte banke. Derudover giver det naturligvis også tryghed at vide, at graviditeten udvikler sig som den skal. Efter scanningen får du desuden billeder med hjem af din kommende baby – det er minder for livet!
Hvad kan en tidlig scanning ikke vise?
Der er dog også meget som en tidlig scanning ikke vil kunne vise, og derfor kan det ofte anbefales at få foretaget flere scanninger og eventuelt gentests senere i graviditetsforløbet. Selvom den tidlig scanning viser nogenlunde om graviditeten udvikler sig normalt, så vil den ikke vise kønnet eller om det nyfødte barn bliver sundt og raskt. For at undersøge om dit barn bliver født med genetiske sygdomme eller mentale og fysiske handicap skal man have foretaget andre scanninger og gentests, som først kan tages senere i graviditeten.
Som forældre har du også på ethvert tidspunkt mulighed for at tage gentesten Horizon test, som screener begge forældre for op til 274 forskellige genetiske sygdomme, som du kunne videregive til dit barn. Det er dog vigtigt, at understrege, at testen kun viser om der er nogle arvelige sygdomme, som barnet kan risikere at få. Der er dog ofte en chance for at barnet ikke får de genetiske sygdomme.