Højttalerkabler – Skrøne eller fakta?

hoejttalerkabler

Når det kommer til højttalerkabler, kan bølgerne hurtigt komme til at gå højt, når der diskuteres hvad der er bedst.

På den ene side, har vi entusiasterne, der fuldt og fast er overbevist om, at jo dyrere kabel, jo bedre er det.

På den anden side, findes skeptikerne, der siger, at kabelfirmaer har opfundet en masse hokus-pokus-termer, der egentligt bare er til for at rippe kundernes punge.

Og med god grund!

For når man ser prislisterne hos forhandlerne af højttalerkabler, er det ikke unormalt, at finde kabler der koster +200.000 kr. og endda op til +350.000 kr.!!!! Ofte for 2 sæt kabler, med en samlet længde på ca. 6 m. Det er over 58.000 kr. pr. meter kabel?! Hvad kan man overhovedet putte i disse kabler, der gør dem så ufatteligt mange penge værd?

Svaret er: mange ting! (Angiveligt)

For hvis vi tager det absolut dyreste højttalerkabel på markedet; hollandske Crystal Cable’s CrystalSpeak Absolute Dream, til svimlende 69.000 dollars, eller ca. 430.000 kr, afhængigt af dollarkursen, for 6 meter, finder vi et kabel hvor der virkeligt ikke er sparet på hverken teknologier eller superlativer.

Crystal Cable lover blandt andet:

  • Ledere i ren monokrystallinsk sølv i BÅDE kernen og det flettede beskyttende sølv-lag
  • Den monokrystallinske kerne er dækket af 2 lag forskellige monokrystallinske plastik
  • Det flettede beskyttende sølv-lag, består af et lag forsølvet monokrystallinsk kobber og et lag forgyldt monokrystallinsk sølv
  • Alt dette er pakket ind i et lag af transparent plastik, så du kan se hele vidunderet nedenunder
hoejttalerkabel crystal cable
Crystal Cable’s Absolute Dream højttalerkabel.

Gyldne features

Puha! Man bliver helt forpustet af alle de monokrystallinske metaller, hva?

Men vi er slet ikke færdige – for det var jo bare specifikationerne. Anmelderne er vilde med kablet, der skulle give ”et dybt og bredt stereoperspektiv, naturlig fokusering, perfekt timing og den sorteste, sorte baggrund” – utroligt, men vel også forventet, når man giver 71.000 kr. pr. meter kabel.

Gad godt at se, hvorvidt disse anmeldere kunne genkende kablet i en blindtest.

Men hvad så, hvis man ikke lige har en halv million til højttalerkabler til anlægget derhjemme? Må man så leve med dårlig og skrattende lyd, indtil man kan pantsætte sit hus, sin bil og sin sjæl til djævlen?

Nej da!

For du kan heldigvis sagtens få fin lyd fra kabler, der ikke koster en formue.

Hvis du spørger en fysiker med speciale i hvordan elektroner opfører sig faste stoffer, om disse dyre specielle kabler virkeligt er pengene værd, vil han bare kigge på dig og grine. For om kobberet i dit kabel 99,99997% rent eller bare 99%, er der ingen der kan høre forskel på.

Disse fantastiske store monokrystaller i metallerne, er måske bedre til at mindske fasefejl, så signalerne når samtidigt frem – men når signalerne i et kabel udbreder sig med lysets hastighed på 3e8 m/s, er der altså ingen, der kan høre forskel, uanset hvor skarpe ører, de har.

Hvis du gerne vil have god lyd ud af dine kabler, uden at blive ”bestjålet” af de store, smarte kabelfirmaer, kan du bruge denne:

Højttalerkabel guide:

  • Find et 220V kabel, med en god stor tykkelse/diameter og en høj kobber-renhed.
  • Sørg for at finde nogle gode connectors. Gerne med guldcoating, og sørg for at de er sat ordentligt på dit kabel.
  • Det vigtigste er, at du får en så lav seriemodstand, som muligt, og at kontaktmodstanden også er så lav som muligt, mellem kablet og connectorne.

Hvis du følger disse råd, kan du sagtens få en masse ud af dine højttalerkabler, uden at skulle betale flere tusinde kr. pr. meter.

Til sidst er det vigtigt at nævne, at dine kabler ingen rolle spiller, hvis dit anlæg fra start er dårligt. Husk derfor at opgradere dine kabler i takt med at du opgraderer dit anlæg og højttalere.