Min demente far har fået en GPS tracker – nu er vi igen trygge

gps tracker demens

Det er aldrig let, når helbredet hos ens nærtstående familiemedlemmer går ned ad bakke. Min far har fået konstateret svær demens, hvilket gjorde, at vi i familien måtte tage den svære beslutning at flytte ham fra hans vante omgivelser i barndomshjemmet og indlogere ham på et plejecenter i nærheden. Min far har altid været en handlekraftig mand inden han blev dement, hvilket både vi som familie, men også plejerne på plejecenteret, hurtigt opdagede at han ikke havde lagt fra sig i forbindelse med sin nye diagnose.

Med demente ældre sker der ofte mange forandringer, er svære at forstå og forklare, både for den demente selv, men også for familie, fagfolk og videnskabsfolk. Én af de ting, der oftest sker først i forbindelse med et tilfælde af demens er, at personen ikke længere kan huske eller forstå de sammenhænge de lever i, f.eks. kan det være svært at koble middagsbordet til situationen om, at det er her man spiser. Det samme gør sig gældende, hvis der sker store forandringer på kort tid såsom flytning, hvoraf en GPS tracker kan være et fantastisk redskab for både familie og plejepersonale.

GPS trackere bruges ofte til ældre med demens

Når man tager en ældre mand, som min far, eller en anden vilkårlig dement person, og flytter dem fra deres vante omgivelser til et nyt sted, som de hverken kender, eller føler sig trygge i, sker det oftest at disse demente forsøger at stikke af og selv finde hjem. I sådanne tilfælde står plejepersonalet i beskyttede boliger eller på plejehjem lidt som en klemmelus i lovgivningen, da de naturligvis ønsker det bedste for deres nye beboer, men samtidig ikke har ret til at låse hoveddøre eller udendørs låger. Dette medfører dog at der i mange tilfælde er demente ældre, der forsvinder fra deres plejehjemsboliger og må bringes tilbage af politiet, når de samles op i bymiljøet. En GPS tracker er en lille beskeden anordning, der kan lægges i den dementes lomme, eller bruges som armbåndsur, så både familie og plejere kan følge personen.

Jeg bruger alle fordelene ved en GPS tracker

Min far er som han er, det kan man ikke lave om på hos en mand i hans alder. Derfor føler både jeg og min familie os trygge, nu hvor vi har givet ham et flot og meget moderne GPS tracker ur i julegave. Han bærer det stolt hver eneste dag, da han ikke ved at der er indbygget GPS i, hvilket gør at både jeg og plejepersonalet kan holde øje med, hvor han er og om han bevæger sig udenfor plejecenterets matrikel. Jeg bruger både Geofence-funktionen og her-og-nu trackeren på min smartphone.