X
    Categories: Blog

Surround sound: 5.1 eller 7.1 setup?

Da jeg skulle ud og købe nyt højttaler-setup til min hjemmebiograf, brugte jeg lang tid på at tænke over om jeg skulle vælge et 5.1- eller 7.1 setup. Der er flere ting man skal være opmærksom på, og budgettet har også meget at sige, så det er vigtigt, at man sætter sig ordentligt ind i fordele og ulemper, inden man går ud og køber.

Derfor har jeg forsøgt at skabe et overblik, så du nemmere kan finde frem til hvad der er den rigtige surround sound løsning for dig.

5.1 surround sound setup

5.1 er det mest gængse surround sound setup, og har været standarden i over to årtier.

Det giver et super fint lydbillede og god surround sound, når du ser film.

5.1 har 6 kanaler til output af lyd, og du kan se den ideelle opsætning af højttalerne på billedet herunder.

  • Én centerhøjttaler under eller over TV’et, hovedsageligt til dialog.
  • De to forreste højre- og venstrehøjttalere.
  • De to højre- og venstre sidehøjttalere, lige bag lytteren.
  • Én subwoofer, som kan stå et valgfrit sted i rummet.

Generelt, passer 5.1 bedst til små- til mellemstore rum. Derfor egner 5.1 sig bedst til mindre stuer, og især lejligheder. Et 7.1 setup i et for lille rum, vil simpelthen larme for meget, da der vil være for mange højttalere med for lidt afstand. Har du en stor stue, kan du stadig sagtens bruge et 5.1 setup, da du bare kan købe større og kraftigere højttalere, der har lettere ved at spille rummet op.

Mange tror desuden, at de to bagerste højttalere skal stå næsten helt bag ved lytteren, men det er ikke korrekt. De skal placeres horisontalt på hver side af lytteren, lige bag lytte-positionen.

6.1 surround sound setup

6.1 surround sound havde ikke en lige så lang storhedstid, som 5.1, men nåede stadig at blive kendt, grundet den simple tilføjelse af en ekstra baghøjttaler. Denne højttaler skulle placeres direkte bag lytteren, for at give indtrykket af lyde der kom bagfra. De to sidehøjttalere havde svært ved at gengive lyde herfra, grundet deres position i siden. Dette kunne den ekstra højttaler i et 6.1 setup hjælpe med.

7.1 surround sound setup

7.1 er et 8 kanals surround sound setup, der har vundet mere og mere indpas gennem de sidste par år. Før i tiden, var der ikke mange medier, der understøttede 7.1 kanals-lyd, men efter bl.a. Blu-ray og Netflix begyndte at bruge 7.1, begyndte flere at bruge det, da de endelig kunne få mere ud af deres hjemmebiograf.

Med 7.1 blev der tilføjet en ekstra baghøjttaler, til det førnævnte 6.1 setup. Det tillod, at lytteren nu kunne få retningsbestemte lyde bagfra, i stedet for kun én kanal, som før.

Desuden får hver højttaler individuel lyd på hver deres kanal, hvilket gør at lydbilledet kan retningsbestemmes yderligere, i forhold til 5.1 og 6.1.

Et 7.1 setup består af følgende 8 kanaler, som du kan se en illustration af længere nede:

  • En front- eller centerhøjttaler, primært til dialog.
  • De to forreste sidehøjttalere, placeret på linje med centerhøjttaleren.
  • De to midterste sidehøjttalere, placeret horisontalt lige bag lytterpositionen.
  • De to bagerste højttalere, placeret lige bag lytterpositionen.
  • En subwooferenhed, der kan placeres valgfrit i rummet, da den ikke er retningsbestemt.

Hvad skal jeg vælge?

Når du skal vælge mellem 5.1 og 7.1 surround sound, bliver du først nødt til at kigge på størrelsen af rummet til din hjemmebiograf. Er rummet for lille, kan det simpelthen ikke betale sig at købe et 7.1 setup. Hvis du derimod har et rum der er stort nok, men et for lille budget, er et 5.1 setup stadig at foretrække, da et for billigt setup ikke kan levere en ordentlig kvalitet af lyd. Som hovedregel, kan det siges, at det er bedre at bruge flere penge på få højttalere, end det er, at bruge få penge på mange højttalere. Derfor vil jeg kun anbefale at vælge et 7.1 setup, hvis du både har et stort rum til hjemmebiografen, samt et stort budget til at finansiere det med. Alternativt, kan du altid tilføje en ekstra højttaler til dit 5.1 setup, hvis det bliver lidt kedeligt, eller du mangler volumen.

admin:
Related Post