Hvis du, modsat mig, ikke er vild med at skulle møblere hele stuen eller huset med store højttalere (eller du bare ikke kan få overtalt konen/kæresten), kan du altid komme rigtigt langt med et par kompakthøjttalere.
Kompakthøjttalere er mindre og passer bedre ind i stuen, f.eks. på en hylde eller en bogreol. På denne måde, kan du gemme dem lidt væk, og stadig få god lyd derhjemme – ren win-win!
Kompakthøjttalere passer også bedre ind i små stuer, hvor et par store gulvhøjttalere vil komme til at larme for meget pga. størrelsen.
Derfor, kan du faktisk ofte få mere ud af et par kompakthøjttalere i et lille rum, hvis du bruger det samme budget.
Her får du nemlig de bedste kompakthøjttalere der er teknisk bedre, pænere og som lyder bedre. Hvis du bruger det samme budget på kompakthøjttalere, som du ville gøre på almindelige højttalere, får du nemlig bedre materialer og et produkt, der er bedre konstrueret. Dette resulterer i bedre dynamik, et mere åbent lydbillede og et bedre stereoperspektiv.
Det kan især mærkes på mellemtonerne, som er mere tydelige og sammenhængende. Bastonerne halter dog lidt efter, da dybbbas-toner kan være svære at gengive for disse små højttalere, men det er dog de færreste der har brug for at lytte til 20 Hz orgeltoner, som ligger i dette leje. Hvis man vil have muligheden for dette, kan man altid købe en subwoofer til sin enhed, som fint kan følge med ned i dette toneleje.
Højttalerne fungerer dog fint ved bastoner på 40 Hz, hvilket er lavere end de fleste trommer og elbasser kan komme, så de kan fint følge med.
Mindre resonans med kompakthøjttalere
Da kompakthøjttalere er kompakte (surprise!), er både volumen af kabinettet og størrelsen på frontpladen mindre end på større højttalere. Dette hjælper til at minimere resonansen i højttaleren, og giver på den måde et mere åbent og klart lydbillede.
Selvfølgelig kan de mindre højttalere ikke spille lige så højt som de store, hvilket gør at de er egnet bedre til mindre rum, men du kan stadig købe kompakthøjttalere, der faktisk klarer sig udmærket i selv større rum, hvis dit budget ligger mellem 4-6000 kr.
Hvis dit budget ligger i denne prisklasse, får du ofte også et par pænt designede højttalere, som du ikke behøver at gemme væk på en bogreol, men kan stille frem f.eks. på en stander i stuen. Dette hjælper også på resonansen.
Hvis du synes at dine kompakthøjttalere mangler lidt mere bas, kan du dog med fordel placere dem i en bogreol, da højttalerne ofte har åbninger bagi, for lettere at sende bastonerne ud. Disse bagud vendte bastoner bliver forstærket af bogreolen, hvilket betyder at du vil opleve en stærkere bas, ved at placere dem heri.
Har du besluttet dig for at stille højttaleren fremme på et bord eller lignende, er det også en god ide at sætte et sæt plastik- eller gummifødder under højttaleren, for at dæmpe resonansen fra vibrationerne i bordet.
Brug gode tykke kabler
Som jeg har skrevet om før, er det vigtigt med nogle gode tykke kabler, for at få mest muligt ud af dine højttalere. Tit og ofte, er det meget tynde kabler der følger med til højttalerne, og derfor går der meget strøm tabt i varme i kablerne. Brug derfor gerne lidt ekstra på nogle gode kabler med en høj diameter og rent kobber.