X
    Categories: Blog

Har du styr på din arveret?

Jeg var i den kedelige situation for nogle måneder siden, at et familiemedlem gik bort. Personen sov stille og roligt ind, efter et langt og godt liv, så vi er alle i familien helt afklaret med det. Men i sådanne situationer, kommer man lige pludselig til, at skulle tage højde for nogle ting, jeg personligt selv ikke har prøvet før. Der var lige pludseligt et dødsbo, vi skulle finde ud af, hvad der skulle ske med. Ingen af os er specialister i arveret. Der var ikke oprettet noget testamente, så vi skulle selv fordele dødsboet mellem os.

Familie arveret er noget man ofte høre om, kan splitte familier ad, fordi der opstår splid og uenighed undervejs. Vi forsøgte derfor at læse om det på nettet og høre os til råds hos venner og bekendte, der havde været i samme situation. I vores søgen, blev vi anbefalet at søge juridisk rådgivning. Det var faktisk en af mine bekendte, som før havde gjort brug af juridisk rådgivning, i forbindelse med familie arveret. Det var en virksomhed, der hedder Glitnr, som han havde søgt konsultation hos. Dem var han yderst tilfreds med, og anbefalede vi brugte dem. De har nemlig en smart juridisk online platform, hvor du kan oprette juridiske sager og opgaver, som jurister så kan byde ind på til en fast lav pris.

Vi drøftede det hurtigt internt i familien og blev hurtigt enige om det var en god idé. Deres platform er ligeledes brugervenlig og intuitiv, så det var nemt at oprette en sag vedrørende dødsboet og overlade det trygt i en kyndig jurists hånd.

Sådan fordeles arven

Vi er meget glade for vi tog den beslutning, den dag i dag. Arveret er noget indviklet noget, hvor man skal holde tungen lige i munden. Da der ikke var skrevet noget testamente, så er det arveloven, der gør sig gældende og bestemmer, hvordan arven skulle fordeles.

Det er sådan at arven fordelens til de nærmeste slægtninge først, hvilket er ægtefælle og børn, som står først til at arve. Her får ægtefællen altid halvdelen af den fælles formue og ejendele, hvor den sidste halvdel fordeles blandt de resterende arvinger. Det er dog muligt at sidde i et uskiftet bo, hvilket vil sige at arven ikke fordeles, hvis ægtefællen levere længere end den afdøde.

Er der ingen ægtefælle tilbage, så skal arven fordeles ud fra en arveklasses synspunkt.
Forrest i ”fødekæden” er børn og herefter forældre, søskende, nevøer og niecer. Til sidst er 3. arveklasse nemlig bedsteforældre, far- og morbrødre, faste og mostre. Er der ingen arvinger fra de tre forskellige klasser, så tildeles arven statskassen, hvilket også betegnes som herreløs kapital.

Ønsker du en uddybning af familie og arveret, så kan du evt. læse mere på Glitnrs hjemmeside her: https://glitnr.com/familieret-og-arveret/

Testamente eller ej

På en måde er jeg glad for, at der ikke var oprettet et testamente, for så tror jeg at der havde været ramaskrig blandt familiemedlemmerne, hvor nogle måske ville føle det er uretfærdigt, at andre får mere end dem selv. Hvor meget jeg arver er ikke så vigtigt, jeg vil langt hellere have at mine nærmeste bruger deres formue mens de lever, og nyder deres tilværelse.

Jeg har dog tænkt mig her i den nærmeste fremtid at få oprettet et testamente, så arven aldrig vil tilgå staten, hvor ingen jeg kender personligt, kan drage nytte af min (måske) formue. Min arv vil dog være ligeligt fordelt, men det er nærmere for at få dækket mig ind i tilfælde af der ingen for tre arveklasser er i live. Jeg antager blot det værste, og lad os sige alle døde om bord på færgen til Bornholm, hvor vi tager hen hver sommer, så vil ingen få gavn af det. Derfor vil jeg lave nogle flere lag, hvor mine venner bl.a. kan indgå. På den måde vil min arv og hårdt tjene penge aldrig gå til spilde.

Jeg tror ikke på livet efter døden, og jeg er stor tilhænger af at gøre en forskel selv, når jeg er død. Derfor er jeg også blevet organdonor, så andre kan få nytte af mine organer, hvis jeg skulle dø tidligt – om ikke andet kan de blive brugt til videnskabelige formål.

 

Hvad tænker du om arv og testamenter, er det noget du har gjort dig i?

 

 

 

 

 

admin:
Related Post